Hypotheek en restschuld

Ik heb mijn hypotheek al afgelost.

Het is prettig als u bij de verkoop geen hypotheeklening meer hoeft af te lossen. Maar het is wel van belang of u uw hypotheek ook heeft laten doorhalen bij het Kadaster. Want pas dan is uw huis hypotheekvrij. En alleen als uw huis hypotheekvrij is, kan de overdracht doorgaan. Een koper zal namelijk eisen dat het huis hypotheekvrij wordt opgeleverd.

Grote kans dat ik een restschuld heb. Wat nu?

Levert uw woning bij verkoop niet voldoende op om de hypotheekschuld af te lossen? Dan is het goed om op tijd op zoek te gaan naar een oplossing. Bij een restschuld kan uw hypotheek namelijk niet zonder medewerking van de bank worden doorgehaald. En dan kunt u de woning niet overdragen.
De restschuld kan misschien worden omgezet in een persoonlijke lening bij dezelfde bank. Die lening moet u vaak wel versneld a ossen. De lening wordt bovendien geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Of misschien kan de schuld worden meegenomen in een hypotheek voor uw nieuwe woning. De rente voor dat deel van de hypotheek is dan niet aftrekbaar.
Hoe dan ook, het is goed om ook hiervoor uw notaris in te schakelen. Die kan u precies vertellen wat er moet gebeuren om de hypotheek van het huis af te krijgen. Doe dit wel op tijd. Want als de overdracht helemaal niet door kan gaan, moet u misschien ook nog 10 procent boete betalen!

Maakt het uit of ik een hypotheek met NHG heb?
Moet u uw huis gedwongen verkopen en bent u bang dat u een restschuld heeft? En heeft u een hypotheek met NHG? Dan heeft u misschien geluk. Als u aan bepaalde voorwaarden voldoet, zal de NHG uw restschuld later kwijtschelden. Kijkt u op www.nhg.nl welke voorwaarden dat zijn.